Sunday, July 21, 2013

17. časť: Záver – take home message, farmaceutické firmy, Pubmed

17. časť: Záver – take home message, farmaceutické firmy, Pubmed

1. Vakcíny fungujú.
2. Vakcinácia má nežiaduce účinky,  časté menej závažné, vzácne závažné.
3. Rodičia, čo očkujú všetko povinné nerobia chybu a neohrozujú tým zdravie svojich detí. Práve naopak, chránia nielen svoje deti ale aj iné, ktoré zaočkované niesú.

Na nete koluje veľa klamstiev o očkovaní, ktoré sú často produkované neodborníkmi, šarlatánmi, za účelom posilniť si svoj biznis. Vysoká koncentrácia takýchto klamstiev je na stránke slobodavockovani.sk .
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15998608

Niektorí ľudia radšej veria šarlatánom alebo ľuďom, ktorých vôbec nepoznajú než lekárom.

Už sa neviem dočkať argumentov typu „Farmaceutické firmy blabla..“. Áno, niekedy je cieľom farmaceutických firiem skôr naplniť si vačky peniazmi než zlepšiť naše zdravie. Ja, a ani odborníci to nepopierajú, čo je vidieť aj v prípade očkovania proti chrípke (viz 11. časť), kde autori medicínsky veľmi významnej cochrane metanalýzy sami upozorňujú na možné ovplyvňovanie výsledkov farmaceutickým priemyslom niektorých štúdií o očkovaní proti chrípke. Tento argument sa však nedá použiť na všetko. Na tento argument sa reagovať nedá, a ani netreba.

Ak má niekto pochybnosti o Pubmede, ktorý s obľubou používam, nech si dohľadá aký má význam v SBM. Ak si niekto myslí, že tie štúdie sú zmanipulované a podplatené, nech si pozrie kým sú prevedené a čím sú financované. Tie, ktoré sú financované, to majú uvedené. Ak má niekto ešte stále pochybnosti, tak už len dodám, že radšej budem hladať v odbornej databáze Pubmed ako na stránke Mariána Fillu alebo na stránkach biznisu alternatívnej medicíny. A koniec-koncov, Pubmed je len databáza, ak by ste ho chceli zpochybniť, museli by ste spochybniť všetky odborné časopisy a iné zdroje, ktoré obsahuje.

No a zatiaľ čo ja sa snažím hladať odborné argumenty podložené vedecnými štúdiami, Fillo hľadá koreláciu medzi Billom Gatesom a Hitlerom alebo medzi očkovaním a fašizmom. Už som to povedal viac-krát a poviem to znova. Ja s Fillom aj s jeho stránkou končím. Hovadiny čítať nebudem.

Jeden z najlepších zdrojov o antivakcinačných mýtoch, na aký som natrafil:

Do ďalšej diskusie sa už budem snažiť nezapájať, pretože mám iné, dôležitejšie veci, než dookola vyvracať nezmysly, ktoré si Fillo a spol vymyslí, pričom odignorujú vedecké fakty.

21.7. 2013  Honey badger


späť na blog

No comments:

Post a Comment