Sunday, July 21, 2013

8. časť: Nežiaduce účinky 3 – makrofágová myofascitída, smrť, slepota, GBS?

8. časť: Nežiaduce účinky 3 – makrofágová myofascitída, smrť, slepota, GBS?

5. makrofágová myofascitída – extrémne vzácná choroba, ktorej príčina nie je jasná.

6. očkovanie nespôsobuje smrť. Teoreticky môže nastať v dvoch prípadoch:
A: Anafylaktický šok – najzávažnejšia alergická reakcia, ktorá je však v súvislosti s očkovaním veľmi vzácna. Každý lekár ju vie liečiť (adrenalín, kyslík, antihistaminiká, kortikoidy, beta-agonisti...), a preto riziko smrti v súvislosti s očkovaním pri tejto reakcii klesá k nule.
B: Atenuované vakcíny môžu mať u ťažko imunokompromitovaných (oslábená imunita) závažné nežiaduce účinky. Kedže je to kontraindikácia vakcinácie, nedochádza k tomu.

7. optická neuritída, ktorá môže spôsobiť slepotu – po očkovaní je veľmi vzácna (presná etiológia je neznáma, predpokladajú sa viaceré faktory http://www.mayoclinic.com/health/optic-neuritis/DS00882/DSECTION=causes ). Väčšie štúdie však spojitosť s očkovaním nepotvrdzujú (A), jednu som našiel neutrálnu (B). Sú publikované ojedinelé prípady, kedy optická neuritída nastala do dvoch týždňov po očkovaní (C).


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22878450 , http://www.readcube.com/articles/10.1038/eye.2012.146?locale=en HIV + pacient, autor si myslí, že išlo o náhodu a nie kauzalitu

8. GBS – Guillain Barré syndróm – je vzácna autoimunitná choroba (cca 1/100 000), periférna polyneuropatia, ktorá môže spôsobiť paralýzu (obrnu).  Presná príčina nie je známa, predpokladajú sa viaceré faktory ( http://www.mayoclinic.com/health/guillain-barre-syndrome/DS00413/DSECTION=causes ). GBS sa spája najmä s vakcínou proti chrípke, ale rovnako aj so samotnou chrípkou a inými infekčnými chorobami, kde je riziko väčšie (B). Väčšina štúdií nepotvrdzuje spojitosť očkovania s GBS (A) alebo len naznačuje mierne vyššie riziko (1/1000 000 vakcín), ktoré je ale zhodné s idiopatickým GBS – bez známej príčiny (C).
Dvaja nezávislí odborníci na očkovanie, doktorka detského infekčného lekárstva a docent imunológie mi pri konzultácii povedali, že spojitosť možná je, ale je veľmi vzácna – čo sa vlastne zhoduje s týmito štúdiami..



O mnohých týchto chorobách, ktoré sa bezhlavo spájajú s očkovaním, sa vie veľa, ale nepozná sa presný spúšťač. Čiže lekári (a ani nikto na svete) nevedia, čím je to spôsobené a častokrát sa to nedá ani kauzálne liečiť. A to je to posledné, čo chcú rodičia v takej ťažkej životnej situácii od lekára počuť: nevieme prečo a nedá sa to vyliečiť. Ale je to tak. Preto sa ľudia snažia hladať niečo, na čo by hodili vinu (na lekára, na očkovanie) alebo len naletia takým ako je Fillo, ktorý keď povie, že je to očkovaním, ako keby im to dalo nejakú nádej. A ešte keď sa k tomu pridá homeopatka Eleková, ktorá povie, že to vie vyliečiť, tak títo zúfalí rodičia prídu aj o posledné peniaze, zbytočne.


No comments:

Post a Comment